Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Μ. Παρασκευή - Επιτάφιος


«Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο…»

Με την πρέπουσα θρησκευτική ευλάβεια και σε συγκινησιακό κλίμα η ενορία μας βίωσε σήμερα Μ. Παρασκευή 29/4/2016 τον ‘’Επιτάφιο Θρήνο’’.
Από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, άνθρωποι όλων των ηλικιών επισκέπτονταν τον Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο και να δεχθούν την ευλογία του.
Το απόγευμα της Μ. Παρασκευής ξεκίνησε η Ακολουθία του Ιερού Επιταφίου όπου οι πιστοί συνέρρευσαν για να συμπροσευχηθούν και να ψάλουν τα Εγκώμια του Επιτάφιου θρήνου.
Στη συνέχεια, σε κατανυκτικό κλίμα, ξεκίνησε η περιφορά του Ιερού Επιταφίου σε διάφορες γειτονιές της ενορίας μας, όπου οι κάτοικοι των περιοχών αυτών τον υποδέχτηκαν με ανθη, αρώματα, κεριά και θυμίαμα.



Μεγάλη Παρασκευή 29/4/2016 η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως.

Σε βαθιά κατανυκτικό κλίμα με την παρουσία πλήθος κόσμου, τελέσθηκε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 29/4/2016 η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Ναό μας. 
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.
Την Ενάτη Ωρα της ημέρας λέει το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!



Στολισμός Επιταφίου 28/4/2016

Ενορία εν δράσει.....Ο επιτάφιος μας στολίστηκε και παρα την προχωρημενη ώρα πολλοί πιστοι παρέμεναν και πολλοι άλλοι έρχονταν να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο.
Και του χρόνου με υγεία...ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!


Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Μ. Πέμπτη στον Ιερό Ναό μας (Ακολουθία των Αγίων Παθών)

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» Μέσα σε κλίμα περισυλλογής και κατανύξεως, τελέστηκε η ακολουθία των Παθών σήμερα Μ. Πέμπτη 28/4/2016 στον Ιερό Ναό μας, οπου ήταν κατάμεστος από πιστούς περιμένοντας υπομονετικά προκειμένου να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο Ιησού Χριστό


Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ

Γιατί άραγε ο Δείπνος της Μεγάλης Πέμπτης, εκείνος που παρέθεσε στους μαθητές του ο Χριστός, όταν θέλησε να συνφάγουν όλοι μαζί για τελευταία φορά, ονομάζεται «Μυστικός Δείπνος»;

Ο πιο γνωστός και σημαντικός δείπνος της ιστορίας, δε θα μπορούσε να είναι άλλος από εκείνον της Μεγάλης Πέμπτης, ο «Μυστικός Δείπνος», όπως λέγεται.

ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Σήμερα η Μεγάλη Τετάρτη μας υπενθυμίζει τέσσαρα σπουδαιότατα γεγονότα.
α) Τη νίψη των ποδών των Αποστόλων υπό του Κυρίου,
β) το Μυστικό Δείπνο,
γ) την προσευχή του Χριστού προς τον Πατέρα Του και
δ) τη φοβερά προδοσία του Κυρίου υπό του Ιούδα.
Στον κύκλο των μεγάλων προτύπων και υποδειγμάτων της μακροθυμίας και ταπεινώσεως του Κυρίου συγκαταλέγεται και η κίνηση του νιψίματος των ποδιών των μαθητών.

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, ψάλλεται στις Εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης. Το τελευταίο τροπάριο στην ακολουθία είναι αυτό της ευσεβούς και λογίας ποιητρίας του Βυζαντίου, Κασσιανής.
Από τον βυζαντινό χρονογράφο Συμεών Μάγιστρο (990 μ.Χ) μαθαίνουμε ότι η Ευφροσύνη, μητέρα του αυτοκράτορα Θεόφιλου και κόρη του Κωνσταντίνου του ΣΤ’, στην προσπάθειά της να παντρέψη το γιο της, το έτος 830μ.Χ. διοργάνωσε στην μεγαλόπρεπη αίθουσα Τρικλίνιο των ανακτόρων της Κωνσταντινούπολης, μεγάλη σύναξη από τις πιο όμορφες κοπέλες της Αυτοκρατορίας.

ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ

Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή,
την σην αισθομένη θεότητα, μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν,
οδυρομένη, μύρα σοι, προ του ενταφιασμού κομίζει.
Οίμοι! λέγουσα, ότι νυξ μοι υπάρχει, οίστρος ακολασίας,
ζοφώδης τε και ασέληνος έρως της αμαρτίας.
Δέξαι μου τας πηγάς των δακρύων,
ο νεφέλαις διεξάγων της θαλάσσης το ύδωρ·
κάμφθητί μοι προς τους στεναγμούς της καρδίας,
ο κλίνας τους ουρανούς τη αφάτω σου κενώσει.
Καταφιλήσω τους αχράντους σου πόδας,
αποσμήξω τούτους δε πάλιν τοις της κεφαλής μου βοστρύχοις·

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ.κ. Αλέξιος στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Περάματος

Παρευρέθει σήμερα το απόγευμα Μ. Δευτέρα 25/4/216 στον Ιερό Ναό μας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Νικαίας κ.κ. Αλέξιος, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου.
Νωρίτερα στο παρεκκλησιό του Ι.Ναού στον Άγιο Νεκτάριο, μοίρασε Πασχαλινά δέματα και λαμπάδες για τα παιδιά, σε πενήντα οικογένειες της ενορίας μας.


Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Γιατί ονομάζεται «Μεγάλη» εβδομάδα και τι γιορτάζουμε κάθε ημέρα της

Πώς βιώνεται ο λειτουργικός χρόνος τη Μεγάλη εβδομάδα;
Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο) και ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο!
Η Εκκλησία από την μεγάλη της φιλανθρωπία, για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, επέτρεψε από την αρχή της Μ. Εβδομάδας, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. (π.χ. την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας).

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ

Το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, πραγματοποιήθηκε η ετήσια ολοήμερη εκδρομή των παιδιών των Κατηχητικών συνάξεων της ενορίας μας, με τη συνοδεία του υπευθύνου Νεότητος π.Νεκταρίου Παπαδάκη και των κατηχητών-τριών. Επισκέφθηκαν στην Ι.Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι Ωρωπού το κελλίον του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και έμαθαν αρκετά πράγματα για το βίο ενός από τους νεωτέρους αγίους της Εκκλησίας μας. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το αθλητικό κέντρο "The Greeks" στον Αυλώνα, όπου έπαιξαν διασκεδαστικά παιχνίδια και αθλήθηκαν. Τέλος ξεναγήθηκαν σε κοντινή φάρμα, όπου είδαν δια ζώσης αρκετά οικόσιτα ζώα καθώς και καλλιέργειες καρότου και οσπρίων, μαθαίνοντας έτσι να αγαπούν την φύση και να την προστατεύουν, όπως ακριβώς έπραττε και ο όσιος Πορφύριος




Η Ακολουθία του Νυμφίου

Τελέστηκε σήμερα 24/4/2016 στον Ιερό Ναό μας η Ακολουθία του Νυμφίου.
Ο ερχομός του Νυμφίου Χριστού είναι πλησίον. Δεν γνωρίζομε την επακριβή ημέρα ή ώρα που θα έρθει. Θα έρθει, σίγουρα και με κάθε βεβαιότητα. Δεν θα καθυστερήσει, δεν θα αργήσει, δεν θα αναβάλλει. Θάρθει και μακάριος θα είναι εκείνος που θα είναι έτοιμος για να εισέλθει μαζί Του στους γάμους.


Κυριακή των Βαϊων στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Περάματος

Κυριακή των Βαϊων σήμερα και ο Ιερός Ναός μας κατάμεστος από πιστούς που ήρθαν να υποδεχτούν τον Κύριο. 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας οι ιερείς μας, μοίρασαν στους πιστούς βάγια με σταυρουδάκια όπως απαιτεί η μέρα για ευλογία.

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Παραμονή Κυριακής των Βαϊων



Και όλα είναι έτοιμα για την αυριανή ημέρα....Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου!


ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ;

ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
Τῶν Βαΐων: Ἰωάν. ιβ΄ 1-18
Πρὸ ἓξ ἡμερῶν τοῦ πάσχα ἦλθεν ὁ ᾿Ιησοῦς εἰς Βηθανίαν, ὅπου ἦν Λάζαρος ὁ τεθνηκώς, ὃν ἤγειρεν ἐκ νεκρῶν. ἐποίησαν οὖν αὐτῷ δεῖπνον ἐκεῖ, καὶ ἡ Μάρθα διηκόνει· ὁ δὲ Λάζαρος εἷς ἦν τῶν ἀνακειμένων σὺν αὐτῷ. ἡ οὖν Μαρία, λαβοῦσα λίτραν μύρου νάρδου πιστικῆς πολυτίμου, ἤλειψε τοὺς πόδας τοῦ ᾿Ιησοῦ καὶ ἐξέμαξε ταῖς θριξὶν αὐτῆς τοὺς πόδας αὐτοῦ· ἡ δὲ οἰκία ἐπληρώθη ἐκ τῆς ὀσμῆς τοῦ μύρου.

Άγιο Μύρο: Τί συμβολίζει και κάθε πότε παρασκευάζεται

Το Άγιο Μύρο ή αλλιώς “έλαιον ευχαριστίας», χρίσμα ευχαριστίας» ή και “χρίσμα επουράνιον», συμβολίζει τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Πρόκειται για ένα έλαιο που περιέχει ένα μείγμα 57 διαφορετικών φαρμακευτικών φυτών και αρωματικών ουσιών. 
Πιο συγκεκριμένα, τα υλικά με τα οποία παρασκευάζεται το Άγιο Μύρο, είναι: αρωματικά φυτά, δρόγες και αιθέρια έλαια, από τα οποία το
σημαντικότερο είναι το ροδέλαιο το οποίο αποστέλλεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας. Τα συστατικά αυτά με διάφορες παραλλαγές και προσθήκες, εμφανίζονται σε καταλόγους από τον 8ο αιώνα μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα.

Θες αλήθεια να Τον συναντήσεις;

Πολλές φορές στα χείλη μας σαρκώνεται ένα έντονο παράπονο για την απουσία του Θεού από την ζωή μας.
- Μα που είναι ο Θεός; Γιατί δεν μας ακούει;
Ενώ το ερώτημα αυτό είναι λογικοφανές και στηρίζετε πάνω στην οδύνη του ανθρώπου, τα πάθη και τους καημούς του, δεν είναι πάντοτε και για όλες τις περιπτώσεις απόλυτα αληθινό.

ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Ο Λάζαρος ήταν στενός φίλος του Χριστού.  Κατοικούσε στη Βηθανία, 3 χλμ. περίπου ανατολικά της Ιερουσαλήμ και οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία φιλοξένησαν πολλές φορές τον Ιησού στο σπίτι τους στη Βηθανία (Λουκ. 10,38-40, Ιωαν. 12,1-3).

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
Κάποια φορά όμως, όπως αναφέρει ο ευαγγελιστής Ιωάννης (Ιω. 11,3), που ο Κύριος βρισκόταν στη Γαλιλαία, έμαθε πως ο φίλος Του ο Λάζαρος ήταν άρρωστος. Του το είχαν διαμηνύσει οι αδελφές του με τούτα τα λόγια:

Περιφορά Επιταφίου 29/4/2016

Η περιφορά του Επιταφίου του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου την Μ. Παρασκευή 29/4/2016 θα αρχίσει στις 9:00 μ.μ και θα ακολουθήσει την εξής διαδρομή:

Ι.Ναός - Μακεδονίας - Λανίτου- Μαυρομιχάλη - Χαρ. Τρικούπη - Νικηταρά - Σάμου - Επτανήσου (σκαλάκια) - Μ. Αλεξάνδρου - Ρίμινι - Εθν. Αντιστάσεως - Αγίου Νικολάου - Ιερός Ναός.

Παρακαλούνται οι ευλαβείς κάτοικοι των οδών αυτών, να υποδεχθούν με την πρέπουσα τιμή τον Ιερό Επιτάφιο, με φωταγωγημένα τα σπίτια τους, αναμμένα κεριά και θυμιάματα, ραίνοντας την Ιερά πομπή με αρώματα, άνθη και δαφνόφυλλα και έχοντας καθαρούς και χωρίς εμπόδια (αυτοκίνητα, κάδους απορριμμάτων) τους δρόμους. Κάθε χρόνο ο επιτάφιος της ενορίας μας διέρχεται διαφορετικές περιοχές με σκοπό να ευλογηθούν από την παρουσία του Κυρίου μας όλες οι γειτονιές  των ενοριτών μας.

Ευχόμαστε η χάρις του Σταυρωθέντος και Αναστάντος Κυρίου μας Ιησού Χριστού να είναι στα σπίτια και στις καρδιές όλων μας. 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!


O Άγιος Ναθαναήλ



(Η μνήμη του τιμάται 22 Απριλίου)


Ο άγιος Ναθαναήλ καταγόταν από την Κανά της Γαλιλαίας όπου ο Κύριος πραγματοποίησε το πρώτο του θαύμα. Ήταν στενός φίλος του Αποστόλου Φιλίππου, ο οποίος και του ανήγγειλε την υλοποίηση της προφητείας στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Στη συνέχεια έγινε ένας εκ των 12 Αποστόλων για τον οποίο ο Κύριος έπλεξε το εγκώμιο λέγοντας:« Ιδέ αληθής Ισραηλίτης, εν ω δόλη ουκ έστιν». Μετά την ανάληψη του Κυρίου ο Ναθαναήλ εξετέλεσε και αυτή την ανατεθείσα αποστολή της διάδοσης του Ευαγγελίου.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Πώς αρχίζει η Θεία λειτουργία;

«Ευλογημένη η βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν».
Γιατί αρχίζει έτσι ο ιερεύς; Τι θέλει να πει;
Μπροστά μας ανοίγει ο Χριστός ένα εξαίσιο θέαμα. Μπροστά μας παρουσιάζει μια ουράνια οπτασία. Μπροστά μας ο Χριστός ανοίγει την βασιλείαν του. Όπως πηγαίνεις σε ένα κατάστημα και σου ανοίγει ο έμπορος το τόπι του υφάσματος και το βλέπεις, το πιάνεις, δοκιμάζεις την αντοχή του, βλέπεις την ομορφιά του και λες αυτό θα αγοράσω, έτσι κάνει εκείνην την ώρα ο Χριστός.

«Εποίησε και έπλασε ο Θεός»

«Και επήρε ο Θεός». Αλλά πώς εξηγείται αυτό; Εκεί στη συνέχεια λέγεται· «Κι δημιούργησε ο Θεός τον άνθρωπο», ενώ εδώ παρουσιάζεται η δημιουργία του ανθρώ­που να γίνεται άνωθεν. Και σαν να μην έχουμε ακούσει τί­ποτε για τον άνθρωπο, η διήγηση αναφέρει: «Κι επήρε ο Θεός χώμα από τη γη, κι έπλασε ο Θεός τον άνθρωπο».

Σαν έρθει η στιγμή της θείας Κοινωνίας ....

Και σαν έρθει η στιγμή της θείας Κοινωνίας και πρόκειται να πλησιάσεις την αγία Τράπεζα, πίστευε ακλόνητα πως εκεί είναι παρών ο Χριστός, ο Βασιλιάς των όλων.
Όταν δεις τον Ιερέα να σου προσφέρει το σώμα και το αίμα του Κυρίου, μη νομίσεις ότι ο ιερέας το κάνει αυτό, αλλά πίστευε ότι το χέρι που απλώνεται είναι του Χριστού.
Αυτός που λάμπρυνε με την παρουσία Του την τράπεζα του Μυστικού Δείπνου, Αυτός και τώρα διακοσμεί την Τράπεζα της θείας Λειτουργίας.

Ένας λόγος μόνο: «Αμάρτησα».

Πες στον Θεό: «Αμάρτησα». Τόσο δύσκολο είναι να ομολογήσεις την αμαρτία σου;
Είσαι αμαρτωλός;
Μην απελπίζεσαι!
Μπες στην εκκλησία με μετάνοια.
Αμάρτησες;
Πες στον Θεό: «Αμάρτησα». Τόσο δύσκολο είναι να ομολογήσεις την αμαρτία σου;

Κερκέλια

Τι χρειαζόμαστε:
2 ποτήρια νερό
1 ποτηράκι του καφέ ζάχαρη
1 ποτηράκι του καφέ λάδι
1 κομματάκι μαγιά (περίπου σαν σπιρτόκουτο)
λίγο αλάτι
αλεύρι όσο πάρει ώστε να μην κολλαει η ζύμη στα χέρια.

Πως πρέπει να αναζητούμε την βοήθεια της Υπεραγίας Θεοτόκου;

Με πίστη και θάρρος για κάθε σου ανάγκη, μπορείς να το πετύχεις όταν σκεφθείς:
 Α΄. Ότι όλα εκείνα τα δοχεία (όπως το γνωρίζεις από την πείρα σου) στα οποία έχει τοποθετηθεί μύρο ή άλλο παρόμοιο άρωμα πολύτιμο, μολονότι δεν υπάρχει μέσα τους το άρωμα, τα αγγεία αυτά διατηρούν την ευωδία του αρώματος εκείνου. Και όσο περισσότερο χρονικό διάστημα παρέμεινε το άρωμα μέσα στο δοχείο, τόσο περισσότερο τα δοχεία εκείνα διατηρούν την ευωδία· και μάλιστα τόσο περισσότερο ευωδιάζουν εκείνα, όσο περισσότερο παραμείνει το άρωμα μέσα, μολονότι εκείνος το μύρο ή το παρόμοιο άρωμα είναι μιας περιοριστικής και περιορισμένης δυνάμεως. Παρόμοια να σκεφθείς ότι και ένας που στέκεται κοντά σε μία μεγάλη πυρκαϊά, διατηρεί την θερμότητα για πολύ καιρό και μετά την απομάκρυνσή του από τη φωτιά.

Η ιστορία των δύο αγγέλων…

Δύο άγγελοι που ταξίδευαν σταμάτησαν να περάσουν την νύχτα
σε ένα σπίτι μιας πλούσιας οικογένειας. Η οικογένεια ήταν αγενής και αρνήθηκε στους αγγέλους να μείνουν στο δωμάτιο των ξένων της βίλας.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ι. ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ


Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Σάμαλι νηστίσιμο πανεύκολο

Μια συνταγή για ένα κλασικό αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους γλύκισμα που και στη νηστίσιμη  εκδοχή του, ικανοποιεί όλους τους λάτρεις των σιροπιαστών. Ένα υπέροχο σάμαλι σιροπιαστό, νηστίσιμο, το απόλυτο γλυκό για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο.

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Μετάνοια...



  • Ἕνας ἀδελφὸς ἐξομολογήθηκε στὸν Ἀββᾶ Σισώη: - Ἔπεσα, Πάτερ. Τί νὰ κάνω τώρα;
    - Σήκω, τοῦ εἶπε μὲ τὴ χαρακτηριστική του ἁπλότητα ὁ Ἅγιος Γέροντας.
    - Σηκώθηκα, Ἀββᾶ, μὰ πάλι ἔπεσα στὴν καταραμένη ἁμαρτία, ὁμολόγησε μὲ θλίψη ὁ ἀδελφός.
    - Καὶ τί σὲ ἐμποδίζει νὰ ξανασηκωθῇς;
    - Ὡς πότε; ρώτησε ὁ ἀδελφός.
    -Ἕως ὅτου σὲ βρῇ ὁ θάνατος ἢ στὴν πτώση ἢ στὴν ἔγερση. Δὲν εἶναι γραμμένο «ὅ; ἐξήγησε ὁ Γέροντας. Μόνο εὐχήσου στὸν Θεὸ νὰ βρεθεῖς τὴν τελευταία σου στιγμὴ σηκωμένος μὲ τὴν ἁγία μετάνοια.
  • ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ .

    Ήρθες, λοιπόν, στην εκκλησία και αξιώθηκες να συναντήσεις το Χριστό; Μη φύγεις, αν δεν τελειώσει η ακολουθία.
    Αν φύγεις πριν από την απόλυση, είσαι ένοχος όσο κι ένας δραπέτης. Πηγαίνεις στο θέατρο και, αν δεν τελειώσει η παράσταση, δεν φεύγεις. Μπαίνεις στην εκκλησία, στον οίκο του Κυρίου, και γυρίζεις την πλάτη στα άχραντα Μυστήρια;
    Φοβήσου τουλάχιστον εκείνον που είπε: «Όποιος καταφρονεί το Θεό, θα καταφρονηθεί απ' Αυτόν» (πρβλ. Παροιμ. 13:13).
    Τι κάνεις, άνθρωπε; Ενώ ο Χριστός είναι παρών, οι άγγελοι Του παραστέκονται, οι αδελφοί σου κοινωνούν ακόμα, εσύ τους εγκαταλείπεις και φεύγεις; Ο Χριστός σου προσφέρει την αγία σάρκα Του, κι εσύ δεν περιμένεις λίγο, για να Τον ευχαριστήσεις έστω με τα λόγια;

    ΠΩΣ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ

    Όταν αποφασίζουμε να πάμε στον Ιερό Ναό (1*) πρέπει προκαταβολικά να πιστεύουμε ότι μπαίνουμε σε χώρο ιερό, σε τόπο προσευχής και κατανύξεως, όπου ευρίσκεται και κατοικεί αόρατα ο Θεός, ο Βασιλεύς των Βασιλευόντων και ότι κάθε είσοδός μας σε Ναό μας προσθέτει αγιασμό και Θεία ευλογία.
    Αυτό επιβάλλει να μπαίνουμε σιωπηλοί, το βάδισμα μας να γίνεται σεμνά και αθόρυβα, οι κινήσεις μας γενικά πρέπει να δεικνύουν ευλάβεια και η διάθεσή μας να μαρτυρεί διάθεση για λήψη ευλογίας και θείας Χάριτος.

    α. Άναμμα του κεριού
    Εισερχόμενοι στο Ναό κάνουμε το σταυρό μας με μικρή υπόκλιση λέγοντας μυστικώς: «Εισελεύσομαι εις τον οίκον Σου, προσκυνήσω προς Ναόν Άγιόν Σου εν φόβω Σου» (Ψαλ. Έ, 8). Κατευθυνόμαστε, (εάν θέλουμε), στο παγκάρι και παίρνουμε 1 ή 2 κεριά (η συνήθεια να ανάβουμε πολλά κεριά είναι λανθασμένη νοοτροπία και δημιουργεί προβλήματα). Ένα προς τιμή τού Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων Του και ένα για τη σωτηρία των ψυχών των δικών μας ζώντων και τεθνεώτων (ή ένα για όλα).

    ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ

    Οι άγιοι Πατέρες ήταν φιλόζωοι, αλλά όχι ζωολάτρες και δεν συνέχεαν την ποιοτική διαφορά ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα. Ο άνθρωπος έχει αθάνατη ψυχή και είναι ποιημένος, ως εικόνα Θεού, με την προοπτική να γίνει κατά χάριν θεός, ενώ το ζώο είναι μεν έμβιο, όμως δεν έχει αθάνατη ψυχή. Προορισμός του είναι η δοξολογία του Θεού και η εξυπηρέτηση του ανθρώπου.
    Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν αναγνωρίζει τίποτε από αυτά, διότι παραμένει πνευματικά σκοτισμένος, όπως και οι προπάτορές μας, που μετά την πτώση τους και μέσα στη σκοτοδίνη τους, «ελάτρευσαν τη κτίσει παρά τον κτίσαντα».

    Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

    Η ταπεινοφροσύνη

    Ἡ ἀμμὰ Θεοδώρα ἔλεγε, πὼς οὔτε ἡ ἄσκηση οὔτε ἡ κακουχία οὔτε οἱ ὁποιοιδήποτε κόποι σῴζουν (τὸν ἄνθρωπο), παρὰ μόνο ἡ γνήσια ταπεινοφροσύνη. (Καὶ γιὰ ἐπιβεβαίωση διηγόταν τὸ ἑξῆς:)

    - Ἦταν κάποιος ἀναχωρητής, ποὺ ἔδιωχνε τοὺς δαίμονες. Καὶ τοὺς ἐξέταζε, γιὰ νὰ μάθει μὲ ποιὸν τρόπο βγαίνουν (ἀπὸ τὸν ἄνθρωπο). «Μὲ τὴ νηστεία;» τοὺς ρωτοῦσε. «Ἐμεῖς οὔτε τρῶμε οὔτε πίνουμε», ἀπαντοῦσαν ἐκεῖνοι.

    «Μὲ τὴν ἀγρυπνία;». «Ἐμεῖς δὲν κοιμόμαστε καθόλου», ἔλεγαν.

    «Μὲ τὴν ἀναχώρηση (ἀπὸ τὸν κόσμο);». «Ἐμεῖς ζοῦμε στὶς ἐρήμους», ἀποκρίνονταν.

    Ἐπειδὴ ὁ γέροντας ἐπέμενε καὶ ἔλεγε, «Μὲ ποιὸν λοιπὸν τρόπο βγαίνετε;», ἐκεῖνοι ὁμολόγησαν:

    «Τίποτα δὲν μᾶς νικάει, παρὰ μόνο ἡ ταπεινοφροσύνη».

    Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ


    Ἐγὼ πατὴρ, ἐγὼ ἀδελφὸς, ἐγὼ νυμφίος, ἐγὼ οἰκία, ἐγὼ τροφὴ, ἐγὼ ἱμάτιον, ἐγὼ ῥίζα, ἐγὼ θεμέλιος, πᾶν ὅπερ ἂν θέλῃς ἐγώ· μηδενὸς ἐν χρείᾳ καταστῇς.
    Ἐγὼ καὶ δουλεύσω· ἦλθον γὰρ διακονῆσαι, οὐ διακονηθῆναι. 
    Ἐγὼ καὶ φίλος, καὶ μέλος, καὶ κεφαλὴ, καὶ ἀδελφὸς, καὶ ἀδελφὴ, καὶ μήτηρ, πάντα ἐγώ· μόνον οἰκείως ἔχε πρὸς ἐμέ. 
    Ἐγὼ πένης διὰ σέ· καὶ ἀλήτης διὰ σέ· ἐπὶ σταυροῦ διὰ σὲ, ἐπὶ τάφου διὰ σέ· ἄνω ὑπὲρ σοῦ ἐντυγχάνω τῷ Πατρὶ, κάτω ὑπὲρ σοῦ πρεσβευτὴς παραγέγονα παρὰ τοῦ Πατρός.
    Πάντα μοι σὺ, καὶ ἀδελφὸς, καὶ συγκληρονόμος, καὶ φίλος, καὶ μέλος.
    Τί πλέον θέλεις;
    τί τὸν φιλοῦντα ἀποστρέφῃ;
    τί τῷ κόσμῳ κάμνεις;
    τί εἰς πίθον ἀντλεῖς τετρημένον;

    ΑΓ. ΙΩΆΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΌΜΟΥ

    Η ΟΣΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ Η ΕΞ ΑΙΓΙΝΗΣ


    (Η μνήμη της τιμάται 18 Απριλίου)

    Η Οσία Αθανασία γεννήθηκε από αριστοκρατική οικογένεια στην Παλιαχώρα της Αίγινας τον 9ο αιώνα μ.Χ. Οι γονείς της ήταν ευσεβείς και ενάρετοι. Από νωρίς λαμβάνει χριστιανική μόρφωση και εκφράζει την κλίση της προς την μοναχική ζωή. Οι γονείς της όμως γρήγορα την υποχρέωσαν να παντρευτεί.
    Η Αθανασία ζει σε μία εποχή δύσκολη. Οι Σαρακηνοί πειρατές κάνουν επιδρομές στα νησιά του Αιγαίου, λεηλατούν, καίνε, σκοτώνουν, κλέβουν, βιάζουν, δεν αφήνουν τίποτε όρθιο στο πέρασμά τους.
    Δεκαέξι ημέρες μετά τον γάμο της, Σαρακηνοί πειρατές κάνουν επιδρομή στην Αίγινα και σφάζουν πολλούς Αιγινήτες. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο σύζυγός της.
    Η Αθανασία βρήκε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τον πόθο της, να γίνει μοναχή. Με διαταγή όμως των Σαρακηνών - που υποχρέωνε όλες τις χήρες και τις ανύπαντρες κοπέλες της Παλιαχώρας να παντρευτούν Σαρακηνό – η Αθανασία παντρεύεται ειδωλολάτρη Σαρακηνό, ο οποίος όμως λίγο μετά κατηχήθηκε από την Αγία και έγινε χριστιανός. Η Αγία ωστόσο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, έπεισε τον σύζυγό της να γίνει μοναχός. Εκείνος δέχεται και λαμβάνει το όνομα Ματθαίος.

    Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

    Η ΙΕΡΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ

    Σε κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης και πλήθος πιστών τελέστηκε σήμερα Παρασκευή 15/4/2016 ο Ακάθιστος Ύμνος από τους ιερείς της ενορίας μας, ολοκληρώνοντας ετσι και φέτος αυτούς τους υπέροχους ύμνους προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.


    Ἡ κατάκριση καὶ ἡ ἀνεξικακία

     
    Μὴ κατακρίνεις κανένα, κι ἂν ἀκόμα τὸν βλέπεις μὲ τὰ ἴδια σου τὰ μάτια νὰ ἁμαρτάνει. Λέει ὁ Κύριος: «Μὴ κρίνετε ἵνα μὴ κριθῆτε» Γιατί κρίνουμε τοὺς ἀδελφούς μας; Διότι δὲν προσπαθοῦμε νὰ γνωρίσουμε τὸν ἑαυτό μας. Ὅποιος καταγίνεται μὲ τὴ γνώση τοῦ ἑαυτοῦ του δὲν προλαβαίνει νὰ παρατηρεῖ τοὺς ἄλλους.

    Μεγάλο το όπλο της προσευχής

    Ὅσοι ἀληθινὰ ἀπεφάσισαν νὰ ὑπηρετήσουν τὸν Κύριο, πρέπει νὰ καταγίνονται στὴ μνήμη τοῦ Θεοῦ καὶ στὴν ἀδιάλειπτη καὶ νοερὰ ἐπίκληση τοῦ ὀνόματός Του: «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱὲ τοῦ Θεοῦ, ἐλέησόν με τὸν ἁμαρτωλό». Τὶς ὧρες ποὺ ἀκολουθοῦν μετὰ τὸ γεῦμα μπορεῖ κανεὶς νὰ προσεύχεται ὡς ἑξῆς: «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱὲ τοῦ Θεοῦ, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου ἐλέησόν με τὸν ἁμαρτωλό».

    Είδα άνθρωπο που φανερά αμάρτησε, αλλά μυστικά μετανόησε. Και αυτόν που εγώ τον κατέκρινα ως ανήθικο, ο Θεός τον θεωρούσε αγνό, διότι με την μετάνοιά του Τον είχε πλήρως εξευμενίσει.

    Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος

    Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

    Ο Άγιος Λεωνίδας υπήρξε Επίσκοπος Αθηνών και μάρτυρας της εκκλησίας, του οποίου η μνήμη τιμάται από την Εκκλησία μας στις15 Απριλίου. Κοιμήθηκε ειρηνικά το έτος 250.
    Μαρτύρησε φρικτά στους διωγμούς του Δεκίου. Συνελήφθη στην Τροιζήνα τις ημέρες του Πάσχα του 250, μεταφέρθηκε στην Κόρινθο και αφού βασανίστηκε φρικτά, απαγχονίστηκε και το σώμα του διαμελήθηκε. Μαζί με αυτόν μαρτύρησε και η αγία Χάρισσα, μαζί με τις γυναίκες που την συνόδευαν. Το άγιο λείψανό του μετακομίστηκε αργότερα στην Αθήνα. Σώζεται κοντά στον ποταμό Ιλισό υπόγεια κρύπτη που αποτελεί μέρος του «μαρτυρίου του αγίου Λεωνίδα» και ανάγεται πιθανώς στον δ' αιώνα.

    Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

    Μπουγάτσα νηστίσιμη

    Υλικά
    4 φλιτζάνια  νερό
    1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
    1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
    5 βανίλιες
    Ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι
    2 φύλλα σφολιάτας
    2 κ.σ μαργαρίνη

    Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥ


    Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΕΚ ΧΩΡΑΣ

    Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΕΚ ΧΩΡΑΣ
    (Η μνήμη του τιμάται 14 Απριλίου)
    Ο άγιος Δημήτριος γεννήθηκε στο χωριό Λιγούδιστα Αρκαδίας και σε μικρή ηλικία ήλθε με τον αδελφό του στη Τρίπολη, όπου εργαζόταν ως κτίστης. Επειδή όμως βασανιζόταν από το αφεντικό έφυγε από τη δουλειά και πήγε στο σπίτι ενός τούρκου κουρέα, οποίος κατόρθωσε να τον εξισλαμίσει ονομάζοντάς τον Μεχμέτ. Αργότερα όμως ο Δημήτριος μετανόησε για την πράξη του αυτή και ήλθε στο Άργος και από εκεί για μεγαλύτερη ασφάλεια πήγε στη Σμύρνη για να καταλήξει στις Κυδωνιές στη Μονή του Προδρόμου, όπου βρήκε ευσεβή πνευματικό και αφού εξομολογήθηκε ζήτησε την συμβουλή του. Με τη προτροπή του πνευματικού του ο Δημήτριος έφθασε στη Χίο κοντά σε κάποιο άλλο φημισμένο πνευματικό με τη βοήθεια του οποίου προετοιμάσθηκε για το μαρτύριο. Για το λόγο αυτό επέστρεψε στο Άργος, όπου παρέμεινε κρυμμένος και χειραγωγούμενος από τον ευσεβή ιερέα Αντώνιο Σακελλάριο. Εν συνεχεία πήγε στη Τρίπολη, όπου παρουσιάσθηκε στο τούρκο διοικητή και με παρρησία δήλωσε ότι πιστεύει στο Χριστό τον μόνο αληθινό Θεό και είναι πρόθυμος να μαρτυρήσει γι` Αυτόν. Ακολούθησαν φρικτά βασανιστήρια αλλά ο Δημήτριος παρέμεινε αμετακίνητος. Αφού κάθε προσπάθεια να τον μεταπείσουν απέτυχε, τον αποκεφάλισαν στις 14 Απριλίου 1803 στη Τρίπολη. Οι Χριστιανοί παρέλαβαν το σεπτό λείψανό του και το έθαψαν με τις τιμές που του άξιζε. Σήμερα βρίσκεται στο Καθολικό της Ι. Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών.

    ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

    Αρχιμ. Αιμιλανού Σιμωνοπετρίτη
    Σε όλους μας ο Θεός δίνει ένα σταυρό, που είναι οι διάφορες σωματικές, ψυχικές και πνευματικές ασθένειες.
    Σωματικές ασθένειες είναι οι ποικίλες αρρώστιες του σώματος, για τις οποίες δεν φταίμε εμείς, αλλά οφείλονται σε λόγους οργανικούς.
    Ψυχικές ασθένειες είναι η φυσική νωθρότης του οργανισμού, αργόνοια, η μελαγχολία, η αδυναμία συγκεντρώσεως του νού.
    Πνευματικές δε αρρώστιες είναι ο εγωισμό, ο φανατισμός, η υπερβολική τάσις για κάτι…
    Από τις τρείς αυτές κατηγορίες φοβερότερες είναι οι πνευματικές ασθένειες, γιατί είναι βαθύτερες.

    Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

    Εκμέκ κανταϊφι νηστίσιμο

    Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι: 
    ½ κιλό καταϊφι,
    1 βιτάμ,
    1 κουτί κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλια,
    7 κουταλιές γάλα νηστίσιμο,
    το οποίο μπορεί να είναι γάλα αμυγδάλου, φουντουκιού, σόγιας, καρύδας ανάλογα με τις προτιμήσεις σας,
    10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
    3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη,
    1 κουτί φυτική κρέμα Αμύγδαλα
    καβουρδισμένα και χονδροκομμένα

    Για να φτιάξετε το σιρόπι θα χρειαστείτε: 
    5 ποτήρια νερό,
    5 ποτήρια ζάχαρη.